czwartek, 20 sierpnia 2015

Syrop malinowy idealny do kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów

Polecam domowy, prosty syrop malinowy - idealny do mrożonej kawy, herbaty, naleśników, ciast czy deserów. 

Składniki:
- ok. 1/2 kg malin,
- 1-2 łyżki cukru (do smaku),
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub więcej (w zależności od upodobań czy chcemy uzyskać gęsty czy dość płynny syrop),
- odrobina wody (temperatura pokojowa).

Wykonanie:
Umyte maliny wrzucamy do garnuszka, posypujemy cukrem (do smaku, lepiej mniej potem zawsze można dosypać), zalewamy odrobiną wody. Mieszamy, gotujemy na mniejszym ogniu do momentu, aż maliny puszczą sok i zaczną rozpadać się. Następnie przelewamy wszystko przez sito. Wyciskamy jak najwięcej soku, zostawiając pestki na sitku. Pestki wyrzucamy,  uzyskany sok ponownie gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody (zimnej lub o temp. pokojowej), dokładnie mieszamy. Następnie zawiesinę powoli wlewamy do soku. Dokładnie mieszamy. Chwilę jeszcze wszystko gotujemy, aż sok będzie gęstniał. Gdy zauważymy, że jest za rzadki możemy czynność z mąką ziemniaczaną powtórzyć. Zbyt duża ilość mąki ziemniaczanej zrobi nam z syropu kisiel malinowy :) Syrop odstawiamy do ostygnięcia, przelewamy do słoika/miseczki.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari